ORTOPEDINA FLEX
®
w trosce o stawy, chrząstkę stawową, mięśnie i kości
Szkielet stanowi rusztowanie ciała i jest miejscem przyczepu mięśni, dzięki czemu umożliwia zmianę położenia całego ciała oraz zmianę ułożenia części ciała względem siebie, a także utrzymanie odpowiedniej postawy ciała. Chroni narządy wewnętrzne, pełni funkcję krwiotwórczą oraz magazynuje sole mineralne.
Mięśnie wchodzące w skład układu ruchu zbudowane są z mięśni poprzecznie prążkowanych. Przymocowane są one do kości, skóry lub błon śluzowych za pomocą ścięgien. Mięśnie mogą być krótkie, długie, szerokie, okrężne oraz zginacze, prostowniki, przywodziciele i odwodziciele. Dzielimy je również w zależności od położenia na mięśnie: głowy, szyi, klatki piersiowej, grzbietu, brzucha, kończyn i obręczy. Ich praca polega na kurczeniu się i rozkurczaniu.
Głównym materiałem budulcowym szkieletu człowieka jest tkanka kostna, w mniejszym stopniu chrzęstna. Układ kostny człowiekaskłada się z ponad 200 różnych kości połączonych stawami. To dzięki nim możemy wykonywać ruch, a nasz szkielet kostny tworzy jedną całość. Jedne są maleńkie, np. stawy paliczków, inne duże, jak staw barkowy czy kolanowy. Powierzchnie dwóch kości, które przylegają do siebie w stawie, pokryte są gładką chrząstką i mazią stawową. Umożliwia ona przesuwanie się względem siebie kości z minimalnym tylko tarciem, co chroni staw przed uszkodzeniem.
Chrząstka stawowa nie jest unaczyniona w krew, pozbawiona jest także naczyń limfatycznych i nerwów. Jej odżywianie odbywa się jedynie po przez dyfuzję płynu międzykomórkowego z przyległej kości i płynu maziowego. Taka budowa tkanki zdecydowanie ogranicza możliwości regeneracyjne i sprawia, że do jej prawidłowego zaopatrzenia w składniki odżywcze konieczne jest zachowanie ruchu przy zastosowaniu odpowiedniego obciążenia powierzchni stawowych.
Jeszcze nie tak dawno uważano, że ubytek mazi stawowej i ścieranie się chrząstki stawowej są naturalnymi procesami wynikającymi z mechanizmu starzenia się organizmu. Dziś jednak wiadomo, że sprzyja temu m.in. nieprawidłowa budowa stawów, predyspozycje genetyczne, urazy, powtarzające się czynności przeciążające stawy (nieprawidłowe siedzenie przy komputerze), intensywny wysiłek fizyczny oraz nadmierna masa ciała. Ścieranie się chrząstki stawowej prowadzi do choroby zwyrodnieniowej stawów. Dlatego też istotne jest, by odpowiednio zadbać o nasze stawy.
Dieta dla Twoich stawów
Wśród myśli filozoficznych francuskiego pisarza epoki Oświecenia, Monteskiusza następująca zasługuje na uznanie: „medycyna zmienia się, gdy zmienia się kuchnia”. Ze względu na to iż dobrze funkcjonujące stawy to bardzo istotny element w życiu każdej osoby aktywnej fizycznie, odpowiednio dobrany sposób żywienia nie tylko może zapobiegać bólom, stanom zapalnym stawów, ale także je wzmacniać, łagodzić dolegliwości oraz skracać czas regeneracji.
Ważne składniki naszego pożywienia wpływające na dobrą kondycję stawów to:
- Białko - to podstawowy budulec chrząstki stawowej. Do ważnych białek syntetyzowanych w chrząstce stawowej należy kolagen. Jego ubytek oraz spadek jest charakterystycznym objawem procesów degeneracyjnych. Białka kolagenowe znajdziemy w jajach, chudym mięsie, rybach, produktach mlecznychtakich jak np. kefiry, jogurty czy twarogi, a także w roślinach strączkowych (soja, fasola, groch, soczewica).
- Witamina C – należy do szerokiej grupy związków klasyfikowanych jako przeciwutleniacze. Są to molekuły, które ograniczają powstawanie wolnych rodników w naszym organizmie, dzięki czemu mogą zapobiegać zwyrodnieniom stawów, oraz spowalniać ich procesy starzenia się. Ponadto witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu w organizmie. Występuje w takich produktach spożywczych jak np. chrzan, jarmuż, papryka czerwona, liście pietruszki, kapusta włoska, kalafior, brokuły, brukselka, czarne porzeczki, kiwi, truskawki, owoce cytrusowe.
- Witamina D – wpływa korzystnie na gospodarkę wapniowo-fosforanową. Ostatnie badania wskazują, że niski poziom witaminy D w organizmie koreluje z występowaniem zapalenia stawów i kości kolana. Najlepszym jej źródłem są ryby morskie: łosoś, halibut, sardynki, pstrąg, śledzie.
- Kwasy omega-3 – są znane nie tylko z dobroczynnego wpływu na serce i układ krążenia, ale także na układ kostny. Chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność towarzyszące chorobom reumatycznym. Znajdziemy je w tłustych rybach morskich jak: łosoś, makrela, halibut, sardynki, śledzie. Ich źródłem są także siemię lniane, orzechy włoskie, pestki dyni czy olej lniany.
Wraz z wiekiem zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze wzrasta. Czasami ciężko jest dostarczyć organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze z pożywienia, dlatego jeśli nie ma możliwości dotrzymania odpowiedniej diety dla zdrowia stawów, to należy stosować odpowiednią suplementację produktem, który uzupełni te składniki, np. suplementem diety Ortopedina Flex®.
Na co należy zwrócić uwagę?
Bóle stawów są jedną z najczęściej występujących dolegliwości. Głównie związane są z przeciążeniem struktur otaczających staw (ścięgna, więzadła, torebki stawowe) po intensywnej pracy fizycznej lub ćwiczeniach. Jeśli mijają samoistnie w ciągu kilku dni, to najczęściej nie oznaczają poważnej choroby. Jeśli jednak ból stawów nie mija w ciągu kilku dni lub towarzyszą mu inne niepokojące objawy, takie jak np. obrzęk stawu, sztywność poranna stawów, gorączka, nie zwlekaj z wizytą u lekarza.
Nie zapominaj!
- Zdrowo się odżywiaj i kontroluj masę ciała.
- Zachowaj codzienną, lecz umiarkowaną aktywność fizyczną.
- Unikaj noszenia ciężkich przedmiotów. Jeżeli zajdzie taka potrzeba to pamiętaj, że podnoszenie ciężaru powinno odbywać się z pozycji przysiadu.
- Prace wymagające schylania się, wykonuj w możliwie wyprostowanej pozycji.
- W przypadku ostrego bólu stawu należy ograniczyć jego nadmierną aktywność, aby nie spowodować dalszych uszkodzeń.
ORTOPEDINA FLEX®
Działanie składników produktu.
Glukozamina
To naturalna substancja wytwarzana w organizmie z cząsteczek glukozy i glutaminy przy udziale enzymu, syntetazy glukozaminy. Chemicznie jest to 2-amino-2-dezoksy-D-glukoza, pochodna glukozy, w której w miejsce grupy hydroksylowej –OH przy atomie węgla C-2 została wprowadzona grupa aminowa –NH2. Należąca do aminomonosacharydów cząsteczka jest częstym składnikiem tkanek i wydzielin ludzkiego organizmu. Syntetyzowana jest w małych ilościach, a zdolność do jej wytwarzania obniża się z wiekiem. Stanowi ona substrat do biosyntezy glikozaminoglikanów i proteoglikanów, które są ważnym elementem substancji międzykomórkowej chrząstki.
Glukozamina nie występuje w żadnym z podstawowych produktów żywnościowych i nie jest możliwe jej przyjmowanie w spożywanych posiłkach. W celu dostarczenia glukozaminy do organizmu, konieczna jest suplementacja odpowiednio dobranymi produktami, jak np. Ortopedina Flex®.
Przeprowadzono mnóstwo badań, celem określenia wpływu glukozaminy na metabolizm glukozy, wydzielanie insuliny, metabolizm lipidów, tkankę chrzęstną oraz na działanie cytokin:
- w niektórych tkankach glukozamina ma większe powinowactwo do błonowych przenośników (GLUT2) i szybciej od glukozy jest wbudowywana do wytwarzanych w komórce glikoprotein,
- glukozamina jest wykorzystywana przez chondrocyty (komórki wchodzące w skład tkanki chrzęstnej), które wbudowują jej cząsteczki w łańcuchy glikozaminoglikanów,
- glukozamina zmniejsza, także aktywność niektórych enzymów odgrywających rolę w procesach degradacji chrząstki stawowej (metaloproteazy macierzy),
- wyniki innych badań sugerują zależną od dawki zdolność glukozaminy do hamowania aktywności prozapalnych cytokin IL -1β oraz zdolność zmniejszania produkcji nitratów i prostaglandyn (PGE2), co ma korzystny wpływ na zachodzące w tkance chrzęstnej procesy naprawcze.
Zmiany zwyrodnieniowe w stawach polegają na niszczeniu chrząstki stawowej i na równoczesnej "obronie" ze strony podchrzęstnej warstwy kości, przejawiającej się sklerotyzacją i tworzeniem wyrośli - osteofitów. Nieprawidłowe obciążenie więzadeł i przyczepów ścięgnistych oraz odczyn zapalny w błonie maziowej stają się przyczyną bólu i bolesności w obrębie zajętych stawów.
Wyniki obszernej metaanalizy badań klinicznych dotyczących wpływu siarczanu glukozaminy i siarczanu chondroityny w postaci preparatów doustnych przemawiają za skutecznością tych związków w chorobie zwyrodnieniowej stawu kolanowego. Powodowały one zmniejszenie natężenia bólu, a stosowanie siarczanu glukozaminy wiązało się ponadto z wolniejszym zwężeniem się szpary stawowej, w porównaniu z grupą kontrolną. Dane te przemawiają więc za celowością stosowania tego ostatniego związku [Richy F, Bruyere O, Ethgen O, Cucherat M, Henrotin Y, Reginster JY. Structural and symptomatic efficacy of glucosamine and chondroitin in knee osteoarthritis. Archives of Internal Medicine, 2003; 163: 1514-1522].
Kwas hialuronowy
Kwas hialuronowy to składnik tkanki łącznej występujący m.in. w rogówce, płynie stawowym i zrębie chrząstki. Jest wielocukrem, czyli polisacharydem, mającym zdolność wiązania wody (jedna cząsteczka kwasu hialuronowego może związać ok. 250 cząsteczek wody). Zmniejsza pooperacyjne odczyny przekrwienne, miejscowo działa hemostatycznie, wpływa korzystnie na gojenie się rany, podczas okulistycznych operacji wewnątrzgałkowych chroni śródbłonek rogówki przed mechanicznym uszkodzeniem. Podawany dostawowo zwiększa lepkość płynu stawowego i ułatwia poślizg powierzchni stawowych. Zwiększa przenikanie substancji odżywczych do chrząstki stawowej. Stosowany do pęcherza moczowego uzupełnia ubytki glukozaminoglikanowej warstwy ochronnej pokrywającej nabłonek pęcherza. Stosowany zewnętrznie ułatwia gojenie się ran.
Dostawowe użycie kwasu hialuronowego prowadzi do zmniejszenia natężenia bólu oraz poprawy czynności stawu. Wykazano również, że kwas hialuronowy poprzez reakcję z mediatorami zapalnymi zmniejsza apoptozę chondrocytów i należy do tzw. wolno działających leków objawowych stosowanych w chorobie zwyrodnieniowej stawów.
Wspomagająco i w profilaktyce patologii chrząstki stawowej stosuje się suplementy diety, które najczęściej zawierają związki chondroityny, glukozaminy i kwas hialuronowy. Stosunkowo od niedawna wykorzystywane są preparaty zhydrolizowanego kolagenu. Wyniki badań nad jego zastosowaniem w profilaktyce, ograniczaniu dolegliwości związanych z chorobą zwyrodnieniową stawów i leczeniu zapalnych schorzeń chrząstki stawowej są obiecujące. Suplementacja form zhydrolizowanych kolagenu typu II ma zadanie wspierać procesy anaboliczne zachodzące w chrząstce stawowej. Poprzez dostarczenie substratów niezbędnych do produkcji endogennego kolagenu typu II możliwe staje się utrzymanie równowagi w zakresie procesów metabolicznych chrząstki. Przeprowadzone badania naukowe udowodniły, że taka stymulacja chondrocytów do syntezy kolagenu przynosi oczekiwane rezultaty i może stać się narzędziem w terapii chorób chrząstki stawowej [Oesser S, Seifert J. Stimulation of type II collagen biosynthesis and secretion in bovine chondrocytes cultured with degraded collagen. Cell Tissue Res. 2003 Mar;311(3):393-9]. Obserwacje z ostatnich lat dostarczyły dowodów na skuteczność doustnie przyjmowanych hydrolizatów zawierających substraty do produkcji kolagenu. W eksperymencie na myszach wykazano, że podane doustnie hydrolizaty ze znakowanym węglem aminokwasu proliny wykrywane były w tkankach, szczególnie w chrząstce stawowej [Oesser S, Adam M, Babel W, Seifert J. Oral administration of (14)C labeled gelatin hydrolysate leads to an accumulation of radioactivity in cartilage of mice (C57/BL). J Nutr. 1999 Oct;129(10):1891-5].
Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania kolagenu typu II w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego oceniono m.in. porównując go z efektami terapii z użyciem glukozaminy i chondroityny. Suplementy zawierające te substancje były skuteczne w przypadku umiarkowanego zwyrodnienia stawu kolanowego. Zastosowanie kolagenu typu II okazało się jednak w obserwacji 90- dniowej przynosić większą redukcję wyników w punktacji WOMAC, oceniającej ból, sztywność i upośledzenie funkcji ruchowej. Suplementacja diety preparatami kolagenu była również skuteczniejsza od podaży chondroityny i glukozaminy, gdy wzięto pod uwagę zmniejszenie dolegliwości bólowych mierzonych za pomocą wizualnej skali analogowej. Tym samym wykazano, że poprzez poprawę sprawności w codziennym funkcjonowaniu kolagen przyczynia się do polepszenia jakości życia pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów kolanowych [Crowley DC, Lau FC, Sharma P, Evans M, Guthrie N, Bagchi M, Bagchi D, Dey DK, Raychaudhuri SP. Safety and efficacy of undenatured type II collagen in the treatment of osteoarthritis of the knee: a clinical trial. Int J Med Sci. 2009 Oct 9;6(6):312-21].
Kora wierzby pospolitej
Kora wierzby to wspaniały surowiec, uznawany często za leczniczy, który był wykorzystywany już w starożytności. W tamtym czasie osoba cierpiąca na ból głowy lub gorączkę żuła korę wierzby. Bogactwo kory wierzby to glikozydy salicylowe, które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz przeciwgorączkowo. Dopiero w 1838 roku poznano i wydzielono kwas salicylowy. Związek ten stał się prekursorem jednego z najbardziej znanego leku na świcie –tj. aspiryny, czyli kwasu acetylosalicylowego. Nic więc dziwnego, że wyciąg z kory wierzby białej (Salix alba L.) ma działanie zbliżone do aspiryny, ale jako naturalny produkt roślinny, nie powoduje uszkodzeń błony śluzowej żołądka. Kwas salicylowy to niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ) z grupy nieacetylowanych salicylanów o działaniu przeciwgorączkowym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Działanie leku polega głównie na hamowaniu cyklooksygenaz: (1) konstytutywnej (COX-1), odpowiedzialnej za syntezę prostaglandyn spełniających funkcje fizjologiczne; (2) indukowalnej (COX-2), odpowiedzialnej za syntezę prostaglandyn prozapalnych w miejscu zapalenia. Hamuje procesy zapalne i zmniejsza obrzęk zapalny. Szybko się wchłania z przewodu pokarmowego, przenikając do wszystkich płynów tkankowych. Wydalany głównie z moczem.
Witamina C
Witamina rozpuszczalna w wodzie, niezbędna w przemianach metabolicznych u wszystkich gatunków zwierząt i człowieka. Człowiek nie ma zdolności syntezy witaminy C i zapotrzebowanie na nią musi pokrywać, spożywając ją w pokarmach. Kwas askorbinowy łatwo ulega przemianie w kwas dehydroaskorbinowy i uczestniczy w procesach oksydacyjno-redukcyjnych; witamina jest niezbędna w procesie przekształcania proliny w hydroksyprolinę, lizyny w hydroksylizynę podczas syntezy kolagenu (warunkując właściwy rozwój chrząstki, kości, zębów, prawidłowy przebieg procesu gojenia ran, utrzymanie mechanicznej odporności ścian kapilar). Przykładem zaburzenia przemian fizjologicznych zachodzących w organizmie, gdy brakuje w nim witaminy C i upośledzona jest synteza kolagenu, jest szkorbut.
Witamina D3
Naturalnie występująca forma witaminy D. Odgrywa istotną rolę w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej ustroju, jest konieczna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforanów w przewodzie pokarmowym, zwiększa ich wchłanianie w obrębie nerek oraz do rozwoju i mineralizacji kości. Ułatwia zamianę fosforu organicznego w postać nieorganiczną, a także powstawanie połączeń wapnia i fosforu niezbędnych do tworzenia kości.